Zatamnjena stakla

zatamnjena stakla

Poslednjih godinu dana, ili malo više, jedan od najvećih “problema” bezbednosti srpskog saobraćaja su zatamnjena stakla.

Godinama se država nije mešala u to kako izgledaju stakla na automobilima građana, čak iako je kod mnogih bilo jasno da ne poštuju odredbe Zakona o bezbednosti u saobraćaju (ZOBS).

U ZOBS se jasno ističe da prednje vetrobransko staklo ne sme imati nijedan procenat zatamnjenja, bočna vozačko i suvozačko do 30% (računajući i fabrički stepen zatamnjenja), dok zadnja stakla mogli da se zatamne i 100%, pod uslovom da vozilo poseduje bočne retrovizore s obe strane.

Poslednjih godina mnogi građani su se odlučivali da manje ili više zatamne stakla na svojim vozilima, uglavnom zbog slabijeg zagrevanja leti na visokim temperaturama i zaštite svojih saputnika, ali su zatamnjena stakla ipak i dalje kod mnogih ljudi bila asocijacija na “sumnjive” tipove i kriminalne radnje.

U poslednje vreme država je odlučila da drastično reguliše ovo pitanje bezbednosti pa je uvela obavezan atest stepena zatamnjenosti što je izazvalo uglavnom negodovanje vozača jer konačni trošak može da dostigne i 300 evra. Sve su češće policijske patrole koje zaustavljaju isključivo vozila sa zatamnjenim staklima.

Kao što to obično i biva u Srbiji, i ova “akcija” je postala selektivna, pa su neki sa skoro potpuno tamnim prednjim bočnim staklima i dalje prisutni na putevima, dok su neki “nesrećnici” koji imaju zatamnjenje u zakonskim okvirima morali iste da skinu, a mnogi od njih i to nakon što im je policija oduzela tablice.

Postupak dobijanja atesta:
* Lepljenje folija na stakla automobila prosečne veličine – oko 10.000 dinara
* “Uvoznička” dozvola – 0-3.000 dinara
* Ispitivanje u AMSS – 2.400 dinara
* Administrativna taksa – 300 dinara
* Novi tehnički pregled – 800-2.400 dinara

Preuzeto sa B92

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Increase your website traffic with Attracta.com